De omgeving

De Steppe behoort bij het kerkdorp Ulicoten en valt onder de gemeente van Baarle-Nassau. Baarle-Nassau vormt samen met Baarle-Hertog de gemeenschap "Baarle" bekend om de enclaves en mede daardoor zeer toeristisch. Iedere inwoner heeft zijn eigen nationaliteit en wordt met de daarbij behorende verschillen zoals muntsoort, spreektaal, openbare voorzieningen, regels en wetten, dagelijks geconfronteerd. Hoe vreemd het ook moge zijn de mensen en gewoonten veranderen zodra je de grens overschrijdt en in het enclavedorp Baarle doet u dat zonder er erg in te hebben diverse malen op een doodgewone wandeling door het dorp. Baarle centrum, Hollandse kerk

Baarle centrum, Belgische kerk Mede door deze bijzondere situatie is Baarle een uitermate gezellig en toeristisch dorp met in vakantieperioden en op zondagen, de allure van een stadje. Juist in die tijd is er altijd wel iets te beleven en de eethuisjes en terrasjes, verwarmd en wel, doen goede zaken.

Wilt u wat meer rust, dan hoeft u enkel ons terrein via de achteruitgang bij het vennetje te verlaten en u loopt temidden van landerijen, bossen en velden over nog veelal zandpaden te genieten van de rust en ruimte. Als u al iemand tegenkomt is het een verdwaalde wandelaar, ruiter of boer met tractor. 't vennetje bij de wandeluitgang

Visvijver Goordonk Op een steenworp afstand van de Steppe bevindt zich visvijver het Goordonk met een recreatiebos en trimbaan. De overige bosgebieden in Baarle zijn de Ulicootsche heide, de Bollekes, 't Merkske, de Castelreesche heide, en de bossen rond de grens. In de omliggende dorpen de boswachterij van Ulventhout en Chaam, de Turnhoutse heide, Egelbroek en Ooievaarsnest. Ook nationaal park de Biesbosch en de Drunense Duinen zijn binnen een half uur te berijden.

Voor velen moet rust afgewisseld worden met aktie en avontuur. Ook dat is binnen een straal van 30 km mogelijk in de vorm van moderne attractieparken als de Efteling, het safaripark de Beekse Bergen, Bobbejaanland of Lolland voor de kleinste kinderen. Wat dacht u van een huifkartocht met twee of vierspan door de omgeving of paintballen of mountainbiken in het bos? Ook voor het skeeleren zijn al diverse routes aangelegd.

Door de rust die van het boerenland uitgaat is het heerlijk fietsen op de vele fietsroutes die hier uitgezet en bewegwijzerd zijn. Lekker vlak land met bossages om beschut te fietsen. Al de fiets- en wandelroutes in de omgeving zijn hier ook verkrijgbaar.

Ook museum en galeriebezoek ligt binnen de mogelijkheden van Baarle. Zo is er het kaarskesmuseum van Frits Spies, diverse kleine musea die op afspraak te bezichtigen zijn en galerie de Verbeelding. In de omgeving zijn er volop mogelijkheden voor museum bezoek. Kaarsmuseum van Frits Spies

Grenspaal in Baarle centrum Enclaves
Tussen de grenspalen 214 en 215 zijn Nederland en BelgiŽ sterk met elkaar verweven. Het gaat om de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog. Midden in Baarle-Nassau liggen 22 stukjes Belgisch grondgebied verspreid, de zogeheten enclaves. Daarnaast zijn in deze gemeente 8 Nederlandse gebiedsdelen geheel door Belgisch territorium omgeven, de zogenaamde exclaves.

Dit fenomeen, al meer dan 1000 jaar geleden ontstaan, doet zich voor op 5 kilometer van de zuidelijker gelegen officiŽle rijksgrens tussen Nederland en BelgiŽ. In dit enclavegebied is men in feite steeds tegelijkertijd zowel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant als in de Belgische provincie Antwerpen.

Grens door voordeur De verschillende gemeenschappelijke straten dragen zowel op Nassaus als Hertogs grondgebied dezelfde naam. De Belgische en Nederlandse huizen wisselen elkaar af. Ze zijn slechts van elkaar te onderscheiden door de soms onregelmatige volgorde der huisnummers waarvan de schildjes bovendien zijn voorzien van de kleuren van hun eigen nationale vlag.
De ingewikkelde enclave-situatie vindt men nergens ter wereld en is karakteristiek voor de gehele samenleving in Baarle-Nassau/Hertog. Niet ten onrechte heeft men Baarle wel eens de grootste legpuzzel ter wereld genoemd. Het gemeenschappelijke V.V.V.-kantoor kan hier nog meer informatie over verschaffen.

Baarle-Nassau is de Nederlandse gemeente met ruim 6000 inwoners. Naast de kern Baarle-Nassau bestaat de gemeente uit de dorpen Ulicoten en Castelrť. Baarle-Hertog is de Belgische gemeente met ruim 2100 inwoners. Naast de verschillende stukken Belgische gebiedsdelen in Nederland bestaat Baarle-Hertog uit het dorp Zondereigen dat over de rijksgrens in BelgiŽ ligt. Het gebied van de twee gemeenten is 8384 hectare groot, waarvan 8 hectare toebehoort aan de Steppe. De gemeenten bevinden zich op 20 kilometer afstand van Breda en Tilburg en op 10 kilometer van Turnhout.

De Baarlese V.V.V.

Wegwijzers in Baarle centrum


Naar welkomstpagina
Naar bovenkant pagina